2013. november 23., szombat

Most akkor zacskós vagy zacskós? :)

Ismét a tartósítószerek ellen lázadoznék...porok, üveges szószok, zacskós levesek és társaik. Nem szeretem őket, mert tele vannak egy csomó káros anyaggal és nagyon egyet értek azzal, hogy "az vagy, amit megeszel". Nem mondom, hogy soha nem fogyasztunk ilyeneket, de hál' Istennek eléggé közelít a nullához ezeknek a száma a háztartásunkban (a Párom imádja a zacskós tésztaleveseket...haragszom is érte :(  ). Jelen bejegyzésemben egy nagyon hétköznapi ételt mutatnék be, csak nem üveges, zacskós "műanyag" hozzávalókkal.

Bolognai spagetti

Hozzávalók:
spagetti tészta
olaj
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 jó érett paradicsom
1 nagy konzerv sürített paradicsom
házi paradicsomlé
1,5 fej (!) fokhagyma
só, bors
bazsalikom
oregánó
kakukkfű
fél kg darált hús

Elkészítés:
A húst és a mártást külön készítem el, mert ebből a mennyiségű paradicsomból jó nagy adag "lötty" lesz, amit aztán később fel lehet használni, de erről majd a végén.... :)
Szóval a hagymát felszelem (nem kell túl apróra, mert úgyis pürésíteni fogom), és elkezdem fonnyasztani az olajon. A paradicsomokat a tetején a "varrásnál"  keresztbe vágom, majd leforrázom, 2-3 perc után kiveszem őket és megszabadítom a héjától mindet. Ezt is nagyobb darabokban beteszem a hagyma mellé, majd megpucolva felezve mehetnek a fokhagymák is. Borítok rá kb. 2 dl házi paradicsomlevet, leveszem a lángot alatta és fedő alatt jól összepárolom. Közben jó alaposan fűszerezem sóval, borssal, bazsalikommal, oregánóval, kakukkfűvel. Az az igazi, ha frissek, de megteszi a szárított is. Egyébként én akkor szoktam készíteni ipari mennyiséget ebből a mártásból, amikor veszek egy cserép bazsalikomot és kezdi elunni szegény az életét, akkor a fonnyadozó leveleknek tökéletes ez az utóélet :) Ha minden megpuhult, lehúzom a tűzről és botmixerrel nekiesek, szép egyneműre pépesítem. Valószínűleg ezekkel az arányokkal még túl sűrű lesz, ezért paradicsomlével még higítom, majd egy picit még visszateszem a tűzre és kész. A fűszerezés ízlés kérdése, én szeretem jó fokhagymásan-bazsalikomosan.
Mindeközben a darált hússal csak annyi a dolgunk, hogy olajon megpárolom teljesen, sózom és borsozom, párhuzamosan elkészül a kettő, sőt még a tésztát is kifőzhetem közben sós vízben. Ha a hús puha, annyi mártást kanalazok rá, amennyit felvesz majd együtt is összeforralom kicsit és kész. Szokásos módon tálalom...mi most egyébként házi füstölt sajttal fogyasztottuk, ami valami elképesztő finom volt!

Kicsit több idő, mint ha porból készítené az ember, de az íze fényévekre van attól és nem mellesleg tudom mi van benne. Arról nem beszélve, hogy az ember rászánja azt az egy órát, vagy másfelet és lesz egy emberes adag belőle, amit aztán kisebb adagokban le lehet fagyasztani...még akár dupla zacskóba is bele lehet önteni, jó alaposan megcsomózni és mehet is a mélyhűtőbe. Így kis helyet foglal, és jobb ez a zacskós, mint a bolti zacskós :):):) Egyébként mivel ez csak mártás, így ha előveszem, akkor lehet belőle bolognai, milánói, de pizzaszósz is, szóval megéri!



2 megjegyzés:

  1. szia
    reszelj az alapba egy kis sárga répát, fehér répát és egy kis zellert. még finomabb és még sűrűbb lesz a mártás.

    VálaszTörlés